Rubjerg Knude

Tæt ved Lønstrup ligger den imponerende vandreklit Rubjerg Knude. Den højeste del af Rubjerg Knude er 90 meter over havet og ca. 40 meter af klitten er opbygget af flyvesand og vokser forsat. Rubjerg Knude er samtidig den mest dramatiske del af Lønstrup Klint, her har naturen skabt et sceneri, der kun kan opleves her. Havet gnaver sig langsomt, men ubønhørligt ind i kysten fra vest og hvert år forsvinder der flere meter. 

Rubjerg Knude Fyr

Rubjerg Knude Fyr er opført i 1900 og har en højde på 23 meter. Fyret blev bygget på det daværende højeste punkt, 60 meter over havet og med 200 meter til kyst skrænten, men man havde ikke forudset den voldsomme sandflugt. Kun få år efter at fyret stod færdig, opstod der problemer med sandet. De nye bygninger skabte læ og sandet dannede klitter mellem fyret og havet. Køkkenhaven i fyrmesterens boligen sandede til og brønden fyldtes med sand. Man prøvede at bekæmpe sandflugten med marehalm, blot med det resultat at klitten voksede yderligere. Til sidst var klitten så høj, at det var umuligt at se fyrets lys fra havet.

I 1968 blev fyret slukket på grund af sandflugten. I 1980 åbnede Vendsyssel Historiske Museum et Sandflugtsmuseum i fyret, men måtte allerede i 1992 opgive og lade klitten opsluge de tidligere fyr-bygninger. I 2002 lukkede museet, da driften ikke længere kunne opretholdes. Museet er nu flyttede til Strandfogedgården, hvor man kan lære mere om sandflugt og området omkring Rubjerg Knude. Museet ligger ca. 3 km fra Rubjerg Knude Fyr.

I foråret 2016 blev det igen muligt at komme op i tårnet, efter at en ny trappe var blevet etableret i fyret, der er ligeledes installeret en kalejdoskop i toppen af fyret. Fra toppen er der adgang til en imponerende udsigt ud over det nærliggende område. Man vurderer, at fyret vil styrte i havet inden for de kommende 10-15 år. Realdania, ENV Fonden og Hjørring Kommune står bag projektet, som handler om at gøre naturoplevelser mere tilgængelige. Læs mere om projektet omkring Rubjerg Knude Fyr.

Der er gratis adgang til fyret og åbent døgnet rundt.

I løbet af året findes der forskellige guidede ture på Rubjerg Knude og i området omkring. Se De Gode Historier i begivenhedskalenderen for at finde de aktuelle ture. I Toppen af Danmark findes en række andre store og seværdige naturoplevelser.

Pris

Entre

Gratis

Del denne side

Opdateret af:

Lønstrup Turistbureau info@loenstrup.dk
 

Kontakt

Adresse

Fyrvejen 30
9480 Løkken

Fakta

 • Faciliteter

  • Parkeringsplads for busser
 • Klassifikation

  • Johanneskors
 • Type

  • Fyrtårn
  • Arkitektonisk interessant

Transport

Se geokoordinater

Longitude : 9.775141
Latitude : 57.449094